Reklam
Bugun...
Reklam


Türk basınının kalbi KKTC'de attı
Alanya'dan TGF Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim'in de katıldığı TGF 55. Başkanlar Konseyi Toplantısı, KKTC'de gerçekleştirildi

+ -

TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 55. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, 15 Kasım Cumhuriyet etkinlikleri kapsamında yapıldı. KKTC Dış Basın Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, 77 üye meslek kuruluşunun başkan ve yöneticileri ile birlikte Anavatan’dan gelen 150’ye yakın gazetecinin katıldığı toplantı öncesinde "Kıbrıs Müzakereleri Konferansı" gerçekleştirildi. KKTC eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Özdil Nami’nin verdiği konferansta, Birleşmiş Milletler nezdinde uzun zamandır sürdürülen ancak somut bir sonuca ulaşılamayan müzakere süreci anlatıldı.

'MÜZAKERE SÜRECİ TAMAMEN BİTTİ'
Bu süreçte Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını, Rum tarafının ise temelde çözüm istemediğinin net olarak anlaşıldığını ifade eden Özdil Nami, KKTC’nin iyi niyetli ve yapıcı bir tutum içinde bulunduğunun tüm dünyaca anlaşıldığını vurguladı. Nami, “Bu görüşmelerde Rum tarafının AB üyesi olması nedeniyle başlangıçta işimiz zorlaşmıştı. Ancak izlediğimiz doğru ve sağduyulu strateji ile gerçek anlamda çözüm isteyen taraf olduğumuzu tüm dünyaya anlatma imkanı bulduk. KKTC halkının çözüm referandumunda ‘Evet’ demesi, olumsuz anlamdaki tüm algıları değiştirdi. Birleşmeyi istemeyen tarafın, Rum kesimi olduğu ortaya çıktı. Cenevre görüşmeleri son aşamaydı, olmadı. Ardından gelen Kral Montana’da da Rum müzakerecilerin toplantıları terketmeleriyle görüşmeler çöktü. Böylece bu süreç tamamen bitti. Çözümsüzlüğün faturasının bize çıkarılamayacağını, müzakerelere katılan garantör ülkeler de gördü. Bizim açımızdan yeni bir kurguya da ihtiyaç yoktur. KKTC bağımsız bir devlet olarak var olma mücadelesini her platformda Anavatan’ın da desteğiyle sürdürecektir” dedi.

'ANAVATAN VE KKTC AYRILMAZ BİR BÜTÜN'


Girne Acapulco Otel’deki konferansın ardından gerçekleşen TGF Başkanlar Konseyi Toplantısı’nda konuşan TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, TGF’nin yurtdışında, Türk Basınını temsil anlamında gerçekleştirdiği temas ve etkinliklerin devam edeceğini belirtti. Federasyonun Türk dünyasını ilgilendiren faaliyetlerini örnek gösteren Karaca, "TGF bir meslek kuruluşu olmanın da ötesinde, toplumsal sorumluluk projelerine ağırlık vermeyi sürdürecektir. Kıbrıs toplantımız gösterdi ki, bu tür sosyal projelere ülke olarak çok ihtiyacımız var. KKTC bizim ayrılmaz bir parçamızdır ve öyle de kalacaktır. Kıbrıs’taki meslektaşlarımızla yan yana, omuz omuza olmayı her zaman devam ettireceğiz. Kıbrıs halkının haklı mücadelesinin de yanındayız. Yavruvatan’a uygulanan ambargolar ve kısıtlamalar kaldırılmalı, başta Türk dünyası ülkeleri olmak üzere tüm dünya artık; tarihi boyunca acı, gözyaşı, ve soykırım trajedileri yaşamış olan bu mazlum halkı tanımalıdır. TGF olarak bizim yurt içi ve yurt dışındaki bu yöndeki çabalarımız artarak sürecektir. KKTC’de görev yapan meslektaşlarımızla zaten her zaman iç içeyiz. Buradaki 3 meslek kuruluşumuz federasyonumuzun çok uzun yıllardır aktif üyesidir ve tüm etkinliklerimizde bizlerle birlikte oluyorlar. Bizler de her zaman Kıbrıslı kardeşlerimizin faaliyetlerine destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Şimdiki buluşmamızın çok anlamlı bir yanı daha oldu. KKTC’nin 34. Kuruluş Yıldönümü olan 15 Kasım’da hep birlikte olduk ve Kıbrısımızın en kutlu gününün sevincini, gururunu meslektaşlarımızla omuz omuza yaşadık. Uğrunda binlerce şehitler verdiğimiz; kanımızı, canımızı feda ettiğimiz Anavatan ile Kıbrıs Adası ayrılmaz bir bütündür, ebediyen de öyle kalacaktır" şeklinde konuştu.

TARİHİ SU PROJESİ
TGF Başkanlar Konseyi toplantısında, gazetecilere, Anavatan’dan Ada’ya denizin altından getirilen tarihi su projesinin öyküsü de anlatıldı. Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Güzbey, bu konuda Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan aldığı son ve detaylı bilgileri, video sunumu eşliğinde paylaşırken "Dünya tarihinde bir başka örneği olmayan bu proje, ülkemizin prestiji olmuştur ve başka ülkelerce de talep edilmeye başlanmıştır. Türkiye dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştireceği bu projenin benzerleri ile ekonomik girdi de sağlayacaktır. Türkiye’nin bu suyu KKTC’ye metreküpü 7 TL gibi yüksek bir fiyata sattığı ise asılsız bir söylentidir. Bu rakam 2.40 kuruştur ve sadece maliyetin bir bölümünü karşılamaya yöneliktir" dedi.

KIRAÇ: DAHA SIK BULUŞMALIYIZ
KKTC’deki TGF 55. Başkanlar Konseyi Toplantısı’na ev sahipliği yapan KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Tahir Olcay Kıraç da, yaptığı konuşmada, tarihi buluşmayı çok arzu ettiklerini belirtti. Kıbrıslı gazetecilerin Anavatanlı kardeşlerini her zamanki gibi bağrına bastığını ifade eden Kıraç “Türkiyemiz ve Kıbrıs'ımızda görev yapan meslektaşlarımızın birlikte gerçekleştirdikleri mesleki ve kültürel etkinliklerin her biri ayrı değerde, farklı güzelliktedir. Bizler ayrılmaz bir bütünün parçalarıyız ve bu türden çalışmaları bu nedenle sıklaştırmalıyız. Federasyonumuzun geleneksel hale gelen başkanlar konseyi toplantılarının 55’incisinin, KKTC’nin 34. Kuruluş Yıldönümü’nde gerçekleşmesi ise çok daha anlamlıdır. Ne mutlu ki, Cumhuriyetimizin kuruluş coşkusunu Anavatan’dan gelen çok sayıdaki meslektaşımızla yan yana, can cana, kalp kalbe yaşadık. Aynı zamanda mesleki ve kültürel çalışmalara imza atmamız da çok sevindirici. Meslektaşlarımıza Kıbrıs halkına özgü misafirperverlik örneğini sunmaktan ve yaptığımız çevre gezileriyle de ülkemizin güzelliklerini paylaşmaktan çok mutlu olduk" şeklinde konuştu.






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON HABER YORUMLARI
YUKARI