Türkiye’nin yaklaşık 11 gündür savaştığı alevler sonunda büyük ölçüde söndürüldü. Alanya’da bazı yerleşim alanlarını küle çeviren orman yangınları kontrol altına alındı. Günlerdir cansiparane mücadele eden orman işçileri ve itfaiye ekipleri soğutma çalışması yapıyor. Yangının bırakmış olduğu hasarların nasıl giderileceği büyük bir merak konusu iken, Alanya Orman Orman İşletme Müdürü Yücel Sönmez konuya açıklık getirdi.
Yangınların son durumu hakkında bilgi veren Sönmez, asıl zorluğun bundan sonra başladığını aktardı. Yücel, ’’Şu anda yangın bölgesinde hala soğutma çalışmaları devam ediyor. 7-8 adet arazöz bölgelerde olası bir yangına karşı bekliyorlar.Susuz ve Bayır’da 1 arazöz geri kalanlar da Alara hattında beklemedeler. Bölgelerde arazözler hala çalışmalarına devam ediyorlar. Oradaki tüm dumanlar bitinceye kadar helikopterler uçaklar çalışmaya devam edecek. Bundan sonraki süreçte ise ilk işimiz buradaki ağaçların alanını tespit etmek. Hangi bölgeler yandıysa tespit çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu bölgelerin damgası yapılacak. Daha sonra ihaleye çıkacak ve daha sonra satışa sunulacak bölgeler. Türkiye ağaç piyasa ihtiyacını fazlasıyla gidermiş olacak. İhaleden sonra üretime verilecek. Yangın bitti sayılır ama asıl zorlu süreç yangından sonraki çalışmalarla başlıyor’’ dedi.
Yanan ağaçların değerlendirileceğini belirten Sönmez, ’’Yanan ağaçları ekonomiye kazandıracağız. Tespiti yapıldıktan sonra ekonomiye kazandırmak için tüccarlara satacağız tüccarlarda piyasa kazandıracak’’ diye konuştu.
Doğal afetlerin olmaması için yapılacaklar konusunda ise, ’Şu anda bunun hakkında konuşmak erken olur’’ diyen Sönmez,’’ Yangın tamamıyla ortadan kalkmış durumda sayılmaz. İlk olarak hasar tespit çalışmaları gerçekleştikten sonra ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Yerleşim yerlerine yakın bölgelerde yanma oranı düşük ağaçlar ekeceğiz. Bazı bölgeleri de kendi haline bırakıp kendi kendine yeşillenmesi için fırsat tanıyacağız’’ şeklinde konuştu.
İlçedeki yangının bilançosu hakkında henüz net bir bilgi aktarmanın doğru olmayacağını söyleyen Sönmez, ’’Şu anda yangında hasar çalışmaları yapılması gerekiyor. Yangınlar bölge bölge ayrılmadı. Tüm Türkiye’de ki yangınlarla ortak tutuluyor. Daha belirli bir rakam elimizde yok, genel tutuluyor. Geçmiş zamanlarda gerçekleşen Sapadere yangınında bilanço 40 Milyon TL’den fazlaydı bu yangınlar daha büyük bu sebeple zarar daha fazla’’ dedi.