reklam
reklam
Bugun...
KÖYLÜLERDEN “HES” EYLEMİ
Tarih: 22-05-2014 16:07:00


Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesinin bilgilendirme toplantısı, köylülerin katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Gündoğmuş İlçesi’nde Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesinin bilgilendirme toplantısı, köylülerin katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. Toplantı yapmak isteyenler köylülerin protestosu ile karşılaşınca tutanak tutarak jandarma eşliğinde ayrıldı.

 

Toplantı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen 8 bürokrat köylülerin protestosuyla karşılaştı.

 

 

Protesto için toplanan kalabalık kendilerini ikna etmek isteyen jandarmaya, yapacakları protestonun doğa için olduğunu ve asla şiddet ve küfür içerikli olmayacağını söyleyerek müdahale edilmemesi talebinde bulundu. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı toplantının yapılacağı Balkaya Mahallesi köy odası önünde toplanan yaklaşık 250 köylü, teneke ve çan çalıp sloganlar atarak bilgilendirme toplantısı için gelen heyeti protesto etti.

 

 

 

Köyünün bilgilendirme toplantısı için Kaymakamlıkça belirlenen Köy odasına girmemesi üzerine Derya Enerji Üretim Limitet Şirketi tarafından Alara Çayı’na yapılması planlanan “Kamer Regülatörü, HES, Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Tesisleri” ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi gereğince halkı yatırım hakkında bilgilendirme yapılamayınca heyet köylünü katılımda bulunmadığını belirten tutanak tuttu.

 

 

Antalya'da gelen 8 kişilik heyet jandarma eşliğinde kalabalığın arasından geçerken, her hangi bir fiziki müdahale olmadan slogan atılıp açılan pankart ve çan sesleriyle yapılan protesto eşliğinde Gündoğmuş ilçe merkezine gitti.

 

 

Eyleme destek vermek için Gazipaşa, Akseki, Kumluca, Alanya, Manavgat ve Antalya'dan Hes mağdurları da Kayabükü Köyü'ne geldi. Bölgede yapılmak istenen projelerin doğa katliamı olduğunu belirten CHP eski Alanya İlçe Başkanı Mevlüt Güven, Bu projeye halkımızın tepkisini ortaya koymak için toplandık. 12 köyü ilgilendiren Hes projesinin iptali için, Fikret Kılınç öncülüğünde ve köylerden temsilcilerle dava açıldı. Bu dava Antalya 1'inci Bölge İdare Mahkemesi'nce geçen yıl köylüler lehine sonuçlandı. Mahkeme kararının hiçe sayılarak yeniden farklı bir şirkete ihale yapıldığını öğrendik. Köylülerin tamamı Hes projelerine karşı diye konuştu.

 

BÖLGE DOĞAL SİT ALANI

 

Bölgenin özelliklerine de değinen Güven, Bölgedeki Uçansu Şelalesi, kar suyuyla beslenen dünyadaki ender şelalelerden birisi. Ayrıca bu bölgedeki yaklaşık 2 kilometrelik alan, birinci derece doğal sit alanı. 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü, Alara havzasını dünyanın yaşanabilir 15 havzasından birisi ilan etti. Bu doğal güzelliklerin ortadan kalkmasını istemiyoruz dedi.

 

'BİZLERİ HİÇE SAYIYORLAR'

 

Köprülü Mahallesi Muhtarı Ayhan Yılmaz da Yaklaşık 4 yıldır bölgede Hes çalışması var. 2 yıl önce açtığımız dava lehimize sonuçlandı. Şirket ismini değiştirerek yeni bir projeyle karşımıza çıktı. Düzenlenen toplantıya katılmadık ve toplantının yapılamadığına dair tutanak tutturduk. Burada asıl amaç doğayı katletmek. Bizleri hiçe sayıyorlar. Bizler bu onurlu ve dik duruşu sergilemek zorundayız. Doğayı nasıl teslim aldıysak bizden sonraki nesle de aynı şekilde bırakmalıyız şeklinde konuştu.

 

 

Mahalleye gelen heyet, köylülerin isteği üzerine tutanak tutarak köyden ayrılan heyet, Gündoğmuş Jandarma Karakol Komutanlığı’nda Mevlüt Güven, CHP Gündoğmuş Belediye Meclis Üyesi Süleyman Yılmaz'a tutanaktan örnek verdikten sonra ayrıldı.

 

HES YAPILIRSA EKOLOJİK DENGE DEĞİŞİR

 

Kayabükü Köyü Muhtarı Sadık Ulusoy, yapılması planlanan projenin hayata geçmesi halinde bölgedeki yaşamın büyük tehdit altına gireceğini ekolojik dengenin değişim göstererek doğanın yok edileceğini dile getirdi.

 

 

Halkın bilgilendirme toplantısına katılmadığına dair hazırlanan tutanağa rağmen valilik kararıyla çalışmalara başlanmak istenirse daha önce olduğu gibi şirket hakkında dava açılarak yasal sürece girilecek.

 

Ayrıca, projenin yapılması halinde doğal güzelliğini yitirmesi beklenen Alara çayı ve Uçan şelalesinin mevcut halini köylüler hatıra olarak saklamak için fotoğraf ve videolarını çekti.

 

Köylüler, Soma'da maden kazasında hayatlarını kaybedenleri de unutmayarak taşıdıkları dövizlerde olaya vurgu yaptılar.




YORUMLAR



Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

Fenerbahçe ve Alanyaspor arasından oynan karşılaşma ile profesyonel hakemliğe veda eden Kuddusi Müftüoğlu, cezaevinde dü..
Alanya Devlet Hastanesinde işten çıkartıldığı gerekçesiyle çadır eylemi yapan Cihat Saraç', Hastane yönetimi hakkında su..
Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesinin bilgilendirme toplantısı, köylülerin katılmaması nedeniyle gerçekl..
Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesinin bilgilendirme toplantısı, köylülerin katılmaması nedeniyle gerçekl..
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “Alanya birimimiz rüştünü ispat etmiştir. Artık bir devle..
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde tatil yapan turistler, dalgalı denize ve rüzgarlı havaya rağmen plajları doldurdu. ..
reklam
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
Fenerbahçe ve Alanyaspor arasından oynan karşılaşma ile profesyonel hakemliğe ve..
Batman’da kuzenlerinin tecavüzü sonucu hamile kalan Hasret Daşlı cinayetinin sor..
Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesinin bilgilendirme toplantısı, ..
PARK KAVGASI NEDENİYLE KURŞUNLAR HAVADA UÇTUOba Mahallesinde park meselesi yüzün çıkan tartışma sonunda kurşunlar havada uçu..
ALANYA'YA İKİNCİ KOORDİNATÖR ATANDIAntalya Büyükşehir Belediyesinin Alanya Koordinatörlüğü görevine Hüseyin Güney’i..
Avsallar Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Enver Görgülü hakkında irtikap suçlamas..
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR