Alanya'nın en büyük sorunu haline gelen su problemi üreticinin imtihanı haline gelmeye başladı. Üreticinin büyük maliyetlerle üretimini yaptığı ürünler, yaşanan susuzluk nedeniyle heba oluyor. Kalıcı çözümler bekleyen üreticinin sesi olan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Dimçayı ve Yeniköy Barajı'nın üreticinin ilacı olduğuna değindi. Göktepe aynı zamanda batı ve doğuda belirledikleri 3 alana gölet yapılması gerektiğini de tavsiye etti.
'SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM LAZIM'
Alanya’da turizm kadar tarımın da ön planda olduğunu söyleyen Göktepe, “Son zamanlarda pandemi ile beraber muz seralarının artmış olması sonrasında avokado bahçelerinin de aşırı şekilde artmış olması ile su sıkıntısı yaşamaktayız. Önceki dönemlerde gelen su ile ilgili şikayette bulunmuş olan üreticilerimizi komşuları ile anlaştırarak yada yardımlaşma modellerini kullanarak yardımcı oluyorduk fakat artık komşunun da suyu biter duruma geldikten sonra Alanya Belediyesi’nden tanker talebinde bulunduk. Şuan oluşan su sorunu tankerin desteği ile çözüme kavuşmuyor. Sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturmak gerekiyor. İlçemizde varlık gösteren siyasi partilerimizin ilçe başkanlarından, tarımdan sorumlu tarımsal politikalar başkan yardımcılarından bir talebim var, bir araya gelerek bu sonlara bir çözüm bulmalıyız” dedi.
'ÜRETİCİLER SU İLE İMTİHAN EDİLİYOR'
Bölgedeki barajların daha aktif olarak faaliyet göstermesi gerektiğini aktaran Göktepe, “Dimçayı suyumuzun bir an evvel doğu mahallelerine iletilmesi lazım. Önümüzde ki günlerde 44 dereceye kadar hava sıcaklıkları artacak ve nem yüzde 10, yüzde 20’ye kadar düşecek. Bu durumda örtü altında muz üretimi yapan, avokado üretimi yapan üreticilerimiz çok ciddi mağdur olacaklar. Bir işletmenin kurulması, bir seranın yapımı o kadar çok maliyetler alıyor ki bunun heba olması bizleri çok üzüyor.
'KUYULAR KURUDU'
DSİ kanalının ulaştığı yerlerde mesaiden sonra ek sulamalarla çözüm bulabiliyoruz ancak şuan da sondaj kuyuları yüzde 20’lere düşmüş durumda yada tamamen kurumuş durumda. Bu sorunun çözümü de Dimçayı suyunun tarım alanlarına açılması ve o bölgelere bir an önce gelmesi. Batı mahallelerinde yaşayan üreticilerimizde aynı şekilde su ile imtihan halindeler. Batı mahallesinde Yeniköy Barajı’nın yapımı başladı. Yaklaşık bir sene önce 4 ay içerisinde sulamaya açılacak denmişti fakat nihayete kavuşmadı. Barajın borularının döşenmesi için tarlaların kamulaştırılması bile yaklaşık 7-8 ay sürecek. Bu süreyi de göz önüne aldığımızda 2023’e kadar su verilemeyecek. Böyle bir durum olursa durumumuz çok vahim” dedi.
'AVOKADOLAR SUSUZLUKTAN DÖKÜLÜYOR'
İlçede üreticilen avokadoların yeterli sulanamamasından kaynaklı zarar oluştuğunu aktaran Göktepe, “Üreticiler bu sene sadece avokadosuna yeterli suyu veremediği için ciddi zararlar var. Avokadonun 7-8 liradan satıldığını düşünürsek her ağacın dibinde yaklaşık 100-200 dolar para atılmış gibi avokado döküldü. Bu dökülmenin ana nedeni suyun yeterli miktarda verilememesi” dedi.
'TESPİT ETTİĞİMİZ 3 YERE GÖLET YAPILMASI GEREKİYOR'
Doğu ve batı bölgelerinde gölet alanı tespit ettiklerini aktaran Göktepe, “Alanya Ziraat Odası olarak tespitini yaptığımız doğu bölgesinde 2, batı bölgesinde ise 1 tane yerde gölet yapılabilecek çok güzel bir havza var. Bu havzaları değerlendirip, çok ivedi bir şekilde gölet yapılması gerekiyor” dedi.
'AVOKADO OLGUNLAŞMADAN HASAT YAPMAYIN'
Avokadonun erken hasat yapılmaması gerektiğini söyleyen Göktepe, “Avokadonun sezonu başlamak üzere ama üreticilerimiz her zaman olduğu gibi avokado belli bir iriliğe ulaştıktan sonra hemen hasadını yapıyor. Haldeki tüccar arkadaşlar ise üreticilerden avokado talebinde bulunuyor. Üreticilerimiz maalesef avokadolar yeterli olgunluğa gelmeden avokadolarını topladıkları için avokadoyu ilk defa tüketen tüketiciler açısından baktığımız zaman hiç iyi bir imaj oluşturmuyor. Avokado bizim bir değerimiz, Alanya ve Antalya bölgemiz için yeşil elmasımız, coğrafi işareti alınmış bir ürünümüz ve sahip çıkmalıyız. Üreticilerimizden ricam mutlaka Ağustos ayının 20’sini bekleyin ürünleriniz olgunluk aşamasına geldikten sonra hasadını yapın” dedi.
'SERALARDA SİGARA İÇMEYİN'
Tarım arazilerinde çalışan kişilere sigara kullanımı hakkında daha tedbirli olmalarını söyleyen Göktepe, “Serada çalışan işçilerimiz sera içerisinde sigara içmesinler, çünkü her an bir yangına sebep olabilir ve seranın içerisinde ki motorlarını açıp kapatırken dikkatli olunmasını istiyorum” dedi.